fbpx

Tuoriniemi, 40 år av stickning

Vi producerar högkvalitativa stickat i Liedo nära Åbo från fin italiensk merinoull och miljövänligt italienskt ekologiskt linne.

 

Företagets historia

Vi har haft finländsk produktion sedan 1980. På 1980-talet gjorde vi mönstrade ulltröjor som vi sålde genom små klädbutiker. På 1990-talet lade vi ut finska klädmärken som Marimekko, Marja Kurki, Annikki Karvinen, Anne Linnonmaa och Helmi Vuorelma. Vi arbetade med designers av varje kund. Det var en givande och intressant tid, men tung och krävande. Nya kollektioner gjordes ständigt och vi kunde utveckla något nytt och speciellt hela tiden. Sedan år 2000 har vi gjort stickat främst under vårt eget varumärke.

 

Merino ull stickat

Kaislakerttu Lehtovaara designade modeller för oss 1999. Vi utvecklade en ny bindningslösning för dessa modeller. Dessa 100% merinoull tröjor, jackor och tillbehör specialiserar sig på användning av rika färger. Detta är möjligt med en speciell stickmaskintill vårt förfogande, som kan användas för att sticka produkter med upp till 22 färger i samma sticka.

Vi tillverkar Ruma Truth Tröjor,det vill säga idéer från Helsingin Sanomat. Även de är 100% merinovílla. Dessa tröjor finns också i vår webbshop. 10% av försäljningspriset för dessa tröjor kommer att doneras till Östersjön genom John Nurminen Foundation.

 

Avtrik och virkade från ekologiskt linne

På 1990-talet, när vi gjorde stickat för Maridress från linne, lärde vi oss några knep om hur linne fungerar vid stickning. Stickning med linnetråd är inte lätt, även om linnet är starkt, det är stelt och dess böjningstid är svag. Vi blev glada över linne igen förra våren. Vi har lärt oss mer och lyckats skapa nya obligationer där de bästa egenskaperna hos linne återspeglas väl. I Italien hittade vi en ansvarsfull linnegarntillverkare med mycket hög kvalitet ekologiskt linne.

Linne har utmärkta egenskaper.  Det känns svalt och varmt och kallt. Linne stöter bort smuts, är lätt att rengöra, är antibakteriellt och är inte allergiskt. Ytan på linnesticka glider inte. Det förbereder inte heller elektroniskt, så det behåller sin nedstigning under alla förhållanden. Linne liknar bomull i sin kemiska sammansättning, men dess struktur är mer porös, vilket gör fukt mer absorberas. Det torkar också snabbt. Som ett tyg är linne lätt skrynkligt, men inte alls som en stickning.

Odling av lin är mycket miljövänlig. Lin frodas på torktumlare växande ytor och därför inte behöver bevattning. Behovet av användning av gödningsmedel och bekämpningsmedel är betydligt lägre än bomullens.

Du hör ofta talesättet när du talar om linne: "Lin blir bara bättre när den används." Det är helt sant och väl underhållna linnetröja kommer att förbli lika bra som ny under en lång tid och kommer att ge glädje i flera år.

 

Hållbarhet i vår verksamhet

Hållbarhet, transparens och finskhet verkar få mer uppmärksamhet hela tiden. Även vi vill vara delaktiga i det, och vi utmanar också konsumenterna att göra det.

Vi har valt lin för att ersätta bomull på grund av dess naturvänlighet. Vi undviker onödig tillverkning genom att välja stödjande arbetsmodeller. Som regel producerar vi bara produkterna när de har beställts. Vi använder skärstockar som är kvar i produktionen genom att göra dem alla typer av små produkter, såsom vantar, strumpor och hållare potten. Produkter med små defekter i stickning, säljer vi separat till ett reducerat pris i vår webbshop.

Vårt mål är att designa och tillverka stickat som är av hög kvalitet och tidlösa så att de kan förvaras och lagras under lång tid. Genom detta vill vi minska den enda konsumtion som orsakas av snabbt föränderliga modefenomen.

?
Den här webbplatsen samlar in information via Google Analytics. Acceptera. Kassera.
×